>

Women's International Shipping & Trading Association

Flows – Maritieme damesclub WISTA en high potentials UA verzusteren virtueel

November 21, 2020

Op uitnodiging van prof. Christa Sys bliezen de dames van WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association, red.) Belgium vrijdagmiddag virtueel verzamelen voor een ontmoeting met de departementsleiding, de docenten en enkele vrouwelijke high potentials uit de afdelingen C-MAT en logistiek management van UAntwerpen. Na een uitgebreide verwelkoming – waarin de WISTA-leden wegwijs werden gemaakt in de structuur en opzet van de faculteit, met bijdragen van prof. Ann Jorissen, vicedecaan faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, prof. Ann Verhetsel, departementshoofd Transport en Ruimtelijke Economie, prof. Christa Sys en Dr. Katrien De Langhe – was het tijd voor het netwerkgedeelte.

Antwerpse maritieme verenigingsleven

In tijden van ‘blijf in uw kot’ ziet dat er uiteraard anders uit dan normaal. De gespreksleiders deelden het gezelschap op in virtuele groepjes van vier à vijf personen en na enkele minuten werd er geroteerd, zodat er telkens weer andere gesprekspartners op het scherm verschijnen. Voor de deelnemende studenten een mooie kans om de dames uit de maritieme sector te vragen naar hun ervaringen in het werkveld en hun engagement in het Antwerpse maritieme verenigingsleven.

Christa Sys is blij met de opkomst. “WISTA vraagt me al jaren om een dergelijke ontmoeting te organiseren. Veel dames hadden geen idee wat we allemaal doen. Tegelijkertijd is het voor ons een uitgelezen kans om te tonen dat onze universiteit geen ivoren toren is. Of we dergelijke presentaties ook zullen geven voor andere Antwerpse maritieme verenigingen? De mogelijkheden zijn er, de presentaties bestaan nu toch al.”

‘Desnoods digitaal’

Kapitein Carmen Dewilde, founding mother en voorzitster van de Belgische WISTA-afdeling, blikt tevreden terug. “Dit event was eerst gepland voor maart, maar werd door coronaperikelen opgeschoven. Toen deze datum begon te naderen hebben we de knoop doorgehakt: het evenement gaat door, desnoods digitaal. Christa heeft kosten noch moeite gespaard om het tot in de puntjes voor te bereiden.”

Inspirerend contact

Het contact met de studenten werkt inspirerend, vindt Dewilde. “Ze stellen heel open vragen over het werk in de maritieme sector. Vooral vragen over de maritieme sector als mannenwereld keren vaak terug. Het is vooral een kwestie van hoe je zelf met dat gegeven omgaat. Vrouwen hebben in die mannenwereld ondertussen een plaats veroverd. Daar kun je met humor en creativiteit mee omgaan, ook met de minder aangename kanten. Als ik zie hoe mondig jongeren vandaag zijn, denk ik dat ze niet bang hoeven te zijn.”

WISTA Belgium zit intussen niet stil. Carmen werkt nauw samen met Catrien Scheers (Fast Lines) en Ingrid Vanstreels (Port of Antwerp), die de website een vernieuwde look gaf. En 2021 moet een feestjaar worden, want dan bestaat de Belgische WISTA-afdeling tien jaar.

Michiel Leen

Copyright WISTA International 2020. All Rights Reserved. | Privacy Policy